Прокуратурата повдигна обвинение на шефката на Басейнова дирекция - Пловдив Цветелина Кънева

...
Прокуратурата повдигна обвинение на шефката на Басейнова дирекция - Пловдив Цветелина Кънева
Коментари Харесай

Общинар от ВМРО инициирал ОПГ в Басейнова дирекция - Пловдив

Прокуратурата повдигна обвинение на шефката на Басейнова дирекция - Пловдив Цветелина Кънева за присъединяване в проведена незаконна група, образувана за длъжностни закононарушение, подкупи и търговия с въздействие. В нея взели участие още основният юрисконсулт на институцията, както и общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация в община Марица, заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева пред публицисти. В идващите дни държавното обвиняване ще желае тримата да останат за непрекъснато в ареста.

Според проверяващите проведената незаконна група работила от пролетта на 2018 година на територията на област Пловдив. Схемата била измислена по самодейност на общинаря, който бил непосредствен другар с Кънева и другото длъжностно лице. Доказателствата сочели, че тримата събирали " облаги " от издаване на разрешителни по Закона за водите. " За тази цел основният юрист дружно с други длъжностни лица в дирекцията почнали да правят масирани инспекции на животновъди, които отглеждат водолюбиви птици, както и за противозаконни сондажи. При установени нарушавания на дадена компания, юрисконсултът насочвал нарушителя към избрана компания, която пък била посочвана от общинския консултант ", изясни Сийка Милева.

Целта била документите да бъдат узаконени на цена, в пъти по-висока от тази на другите компании в региона. " Обикновено цената за правене на план и легализиране била 3000 хиляди лева, а предложените компании образували цена, която била 8000 хиляди лева Разликата от цената се разпределяла сред участниците в групата. Когато документите, направени от други компании, били входирани в дирекцията, те се бавели по напътствие на директорката, до момента в който не се насочат към предложената компания ". Освен това било открито, че шефката на Басейнова дирекция указвала на чиновници да не правят инспекции на избрани лица. 

Говорителят на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов, че по досъдебното произвеждане се работило взаимно с антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Министерство на вътрешните работи. " Извършени са претърсвания на персонални адреси, офиси на компании и служебни пространства. Иззети са компютри и документи ", уточни той и добави, че кръгът на обвинените може да нарасне. В брифинга взе присъединяване и зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Славчев, който съобщи, че в комисията са постъпили оперативни данни от хора, принуждавани да дават подкупи. От прокуратурата обаче не съумяха да кажат какъв брой са откритите потърпевши от схемата досега. Не е ясно и кой е бил началник на хипотетичната незаконна група.

ТЕЗИ ОБВИНЕНИЯ СА НОВИ

Прокурор Сийка Милева беше безапелационна, че съобщените обвинения срещу шефката на Басейнова дирекция - Пловдив Цветелина Кънева нямат общо с досъдебното произвеждане, по което тъкмо преди седмица жената беше показно задържана, а по-късно освободена против 5000 лева гаранция. Тогава проверяващите обявиха, че тя не е подхванала дейности за ликвидирането на противозаконен сондаж в Захарния комбинат в Пловдив.

Задържането на Кънева предизвика трус в ръководещата коалиция, откакто екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро и шефът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов оповестиха, че ластикът на връзките е обтегнат и може да се скъса. " От над 7400 сондажа за вода у нас 40% са без разрешителни, 60% пък нямат санитарно-охранителни зони. Три пъти страната е удължавала регистрацията на тези сондажи. Ако спазим закона, ще спрем водата на половин България. Не е редно, тези хора имат време да се записват ", коментира Димитров обвиняванията. Освен това Каракачанов се възмути, че срещу дамата бяха изпратени тежковъоръжени служители на реда с маски, с цел да я арестуват в кабинета ѝ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР